Voorkomen is beter dan genezen is het spreekwoord. Dit geldt ook voor verzuim. Een alerte leidinggevende hoort en ziet veel van medewerkers. Ook signalen waarvan bekend is dat ze in een later stadium medewerker ziek kunnen maken. Bekende signalen zijn o.a. als een medewerker klaagt over vermoeidheid of zwaar werk. Of een collega valt op dat iemand er moe uitziet. Of je medewerker vertelt over nare thuissituatie of heeft financiële problemen.
Als eerste ga je natuurlijk met je medewerker in gesprek. Dat lucht soms al enorm op; te weten dat je gezien wordt en er rekening met je wordt gehouden. Soms is meer nodig. Dan kan een interventie nuttig zijn, bv. coaching, training, een cursus mindfulness of financieel advies/budgethulp. Na analyse van de situatie wordt de adviseurs van WerkSaam Twente de juiste vervolgstappen bepaald. Als werkgever kun je vaak snel deze hulp inzetten.
Waarom Verzuimpreventie? Wat levert het op?
Inzetten van hulp bij een indicatie van dreigend verzuim is enorm effectief om verzuim te voorkomen of verzuim te beperken. Zo kunt u de financiële schade van verzuim beperken en tegelijkertijd goed werkgeverschap tonen. De adviseurs van WerkSaam Twente kunnen je hierbij helpen, door samen te bekijken wat je werknemer nodig heeft en dit in te zetten. Als een specialisme niet aanwezig is bij WerkSaam Twente, dan werken wij samen met andere dienstverleners in ons netwerk.